Tänk på det här när du anlitar takläggare

När man ska anlita hantverkare finns det en hel del att tänka på innan man bokar takläggare stockholm. Förutom att vända sig till en firma som utför den typ av uppdrag som man behöver hjälp med, är det även viktigt att se till så att firman är pålitlig och legitim. Det kan man göra på flera olika sätt så att man minskar risken för att anlita fuskbyggare.

Vem som helst kan inte lägga tak

Att lägga tak är en konst och eftersom taket är en så viktig del av bostaden så är det viktigt att taket läggs på ett korrekt sätt. Ett korrekt lagt tak håller i flera årtionden förutsatt att det inte utsätts för extrema väderlekar och/eller att ett träd ramlar ner på taket. Taket ska kunna hålla ovädret ute och för det krävs rätt konstruktion. Vem som helst kan därför inte lägga ett tak då det kräver speciella kunskaper om hur ett tak ska läggas på ett korrekt sätt och det vet bara en utbildad takläggare. När man behöver hjälp med sitt tak är det därför viktigt att man anlitar en professionell takläggare och inte vilken hantverkare som helst.

Vem är professionell och inte?

Byggbranschen är tyvärr full av klåpare som påstår sig kunna bygga. Att presentera sig själv i snickarbyxor innebär inte att man kan bygga och det har alldeles för många behövt erfara den hårda vägen. Att kunna veta skillnaden på vem som är professionell och inte är därför A och O när man ska anlita en takläggare eller någon annan hantverkare. Här kommer därför en liten lista över vad man bör hålla utkik efter:

  • Takläggarens omdömen.

Har takläggaren utfört uppdrag hos andra kunder? I så fall lär den ha fått omdömen på nätet av före detta kunder.

  • Takläggarens kompetenser.

Det är inte fel att be om underlag för att styrka en hantverkares kompetens. Om takläggaren har genomgått en utbildning så lär den inte tveka att visa upp det för sina kunder. Den som tvekar eller vägrar har garanterat ingen utbildning att visa upp.

  • Takläggarens offerter.

En hantverkare bör alltid utfärda en skriftlig offert innan den påbörjar sitt uppdrag och det gäller även takläggare. Offerten är er bådas säkerhet då den fungerar som ett avtal. Utan en offert står ord mot ord om en tvist skulle uppstå och det är vanligt förekommande att oseriösa aktörer inte vill utfärda skriftliga offerter.

  • Takläggarens ekonomi.

Nu för tiden kan man lätt kolla upp på nätet om en hantverkares ekonomi verkar bra eller dålig. Håll dig borta från takläggare som verkar ha en dålig ekonomi.